Какво представляват суперхраните? Реално погледнато такова нещо не съществува, пише фитнес треньорът

...
Какво представляват суперхраните? Реално погледнато такова нещо не съществува, пише фитнес треньорът
Коментари Харесай

10 суперхрани за по-добро здраве

Какво съставляват суперхраните? Реално погледнато такова нещо не съществува, написа фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net. Терминът е фиктивен от маркетинговите експерти, с цел да продават по-добре избрани артикули на пазара, понижаващи равнищата на холестерол. Но за „ суперхрани “ могат да минат някои артикули, които оказват помощ за възстановяване на здравето ни, в битката с непотребните килограми и съставянето на разнообразни диети, съобразени с тези цели.

Най-популярни суперхрани:

1. Тъмнозелени зеленчуци – отличен източник на хранителни субстанции, в това число фолиева киселина, цинк, желязо, магнезий, витамин Ц и фибри. Тъмнозелените зеленчуци понижават риска от сърдечни и хронични болести, измежду които диабет вид 2. Наличието на каротеноиди ги прави отлични в битката с някои типове рак. Особеното при този вид суперхрани е, че някои имат горчив усет. За да избегнете неприятното чувство, включете тъмнозелените зеленчуци в обичаните си супи, салати, шейкове и ястия.

Сред представителните на тъмнозелените зеленчуци са спанак, кале, листа от ряпа, зеле и манголд.

Къдраво зеле (кейл) 



Снимка: Elena Shashkina / Shutterstock

Отличава се със ситно накъдрени, зелени листа и лека миризма на целина. Това е един от дребното зеленчуци, които съвсем не губят витамините си, откакто бъдат сготвени. Съдържа 49 калории на 100 г и голямо количество витамин К, който оказва помощ за образуването на белтъчини в кръвната плазма, костите и бъбреците.

Спанак – може да се откри свеж, замразен или изсушен. По време на Първата международна война сок от спанак се е давал на ранените бойци, с цел да спре кръвоизлива. В 100 гр. спанак има единствено 23 калории, само че цели 10 разнообразни витамини, от които – А, Ц и К; 8 минерала, от които магнезий, манган и желязо. Всъщност, спанакът е прочут най-много поради високото си наличие на желязо, осигурявайки 21% от дневния банкет.

Манголд – отличава се с наситено зелени листа и алена ръкохватка. Познат е на кулинарията от епохи, само че поради сходството си с други зеленчуци, постоянно е бил подценяван. В 100 гр. артикул има 19 калории. Съдържа 12 витамина, измежду които А, К и Ц, а в сурово положение – и витамин Е; 8 минерала, измежду които магнезий, желязо и калий. Като множеството зеленолистни – той е с ниско наличие са въглехидрати, протеини и мазнини.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР